Tidligere arrangement:

INTELLIGENS I HELE LIVSFORLØB LothianBirthCohorts

Arrangementet blev afholdt mandag den 31. marts, 2025.

V/ Cand. psych. Fróði Debes, Deildin fyri Arbeiðs- og Almannaheilsu, Sjúkrahúsverk Føroya.

Dette oplæg handler om de helt unikke skotske fødselskohorter: The LothianBirthCohorts

PowerPoint fra foredraget (pptx-format)

Studier ud fra dette enestående materiale har givet værdifulde indsigter i, hvordan barndommens intelligens relaterer til kognitive evner samt mental, fysisk og hjernemæssig sundhed i alderdommen. Man har endda kunnet vise dens betydning for menneskers livslængde.

Historien
Tilbage i 1932 blev næsten alle børn i Skotland, født i 1921, som 11-årige undersøgt med en intelligenstest, The Moray House Test, som var udviklet af daværende professor Godfrey H. Thomsonved Edinburgh University. I 1947 blev undersøgelsen gentaget med børn født i 1936. Der udkom kun nogle få publikationer, hvorefter dette kæmpe arbejde stort set blev glemt.

Først i 1997 blev nogle af disse oprindelige data genfundet og digitaliseret af professor Ian Deary og professor Lawrence Whalley. “LothianBirthCohorts (LBC)” er to longitudinelle studier, baseret i Edinburgh, der fokuserer på kognitiv, hjernemæssig og generel aldring. LBC1921-studiet blev grundlagt i 1999 og LBC1936-studiet i 2004.

LBC-studierne rekrutterede overlevende medlemmer fra de skotske mentale undersøgelser, der boede i Edinburgh og den omkringliggende Lothians-region. Disse deltagere tog den samme kognitive evneprøve, som de tog i barndommen, sammen med et omfattende program af andre kognitive, fysiske og medicinske tests.

LBC1921-studiet fulgte op på 550 voksne med intelligenstestscore fra 11-års alderen, mens LBC1936-studiet følger op på 1.091 voksne med lignende scores. LBC1936-deltagerne har besøgt universitetet hvert tredje år fra de var 70 år, og de indsamlede data har resulteret i hundreder af fagfællebedømte publikationer.

I oplægget vil gengive nogle resultater fra en bog fra 2009 med titlen: A LIFETIME OF INTELLIGENCE. Follow-Up Studies of the Scottish Mental Surveys of 1932 and 1947af Ian J. Deary, Lawrence J. Whalley og John M. Starr.

Man kan læse mere om de skotske studier og deres nyere resultater her

De færøske studier
Min interesse for de skotske undersøgelser skyldes min deltagelse i undersøgelser på Færøerne af flere børnekohorter, hvor psykologiske evneprøver er indgået, men skyldes især en færøsk ældrekohorte, som er født midt i 1930’erne og som er blevet undersøgt, bl.a. med evneprøver, da de var mellem 70 og 74 år, igen da de var mellem 80 og 84 år og sidst da de var omkring 90 år gamle.

Den færøske ældrekohorte er, rent aldersmæssigt, en slags parallel til den skotske LBC1936-kohorte. En væsentlig forskel er dog, at vi ikke har noget mål for medlemmernes kognitive evner, da de var børn, som vi kan relatere til og bruge som prædiktor i vores analyser. Dog kan man muligvis med en vis grad af sikkerhed estimere deres ungdoms evneniveau ud fra såkaldte “hold-tests,” hvilket vil sige tests for kognitive evner, som holder sig godt langt ud i alderdommen og endda ved tilstande som let og middelsvær demens. Om dette er muligt, kan de skotske undersøgelser bl.a. være med til at kaste lys over.

Se også interview på selskabets blog.

Sted:
Dansk Psykologforening
Stockholmsgade 27
København
2100 Ø